torsdag 9. januar 2014

Minecraft med femåringer i Huskestua barnehage i Bærum


Praksifortelling, prosjektdeltager observerer pilotansvarlig med gruppe


Tre barn på fem år blir med inn på sin avdeling for å bruke Ipad, det er to gutter og ei jente. Jenta har i motsetning til de to gutta spilt mye minecraft hjemme, Pedleder tenkte at hun kunne veilede gutta i spillet. Jenta setter i gang med spillet mens gutta observerer, hun svarer villig på spørsmål fra gutta og de voksne.

Voksen: hva er det?

J;5: Gris! Og dette er en ku. (hun skyter kua)

Voksen2: hvorfor skøyt du kua?

J;5: fordi jeg vil ikke ha den der. Kan ikke jeg lage en server til liv?

Det går ti minutter før de andre har lyst til å spille. De bytter på og nå prøver jenta å rettlede og veilede de andre når de trenger hjelp eller hun mener de gjør feil. Hun mister etter hvert interessen og går for å bygge Lego. Tredjemann har vært passiv mens de to andre spilte, når det er hans tur bytter han til et mattespill. Han blir sittende med det alene en liten stund før de to andre kommer tilbake for å hjelpe han. Han bytter etter hvert til spill som heter «world of goo» Han får i starten mye tips av de to andre som han prøver å følge, men etter hvert ignorerer han dem og konsentrerer seg om spillet. De to andre går igjen fra bordet og begynner å leke med andre ting.

Dette var mitt første møte med barn og Ipad. Jeg ble positivt overrasket over hvor rolig alt foregikk, og hvor flinke de var på turtaking. Selv om de innimellom ble litt utålmodige klarte de selv å løse utfordringen med hvem sin tur det var og når de skulle bytte på å spille. Det var interessant å se hvor kompetent denne jenta var i spillet, og måten hun veileda kameraten sin på. Det var tydelig at hun ble kry når hun skjønte at det var hun som var eksperten og at både de andre barna og de to voksne som var tilstede måtte spørre henne når de lurte på noe.

J;5: Oi! Diamond, det er sjeldent!

Voksen: Kan man finne det ved å grave i jorda?

J;5: Nei, da må man jo inn i gruver, men det er skummelt

Voksen: hva kan diamonds brukes til?

J;5: Man kan lage Diamond øks eller spade

Voksen: hva kan man bruke det til da?

J;5: sukker og konsentrerer seg om spillet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar